Kaikkien aikojen Weranta-historiikki
TARINOITA WERANNALTA
Werannan historiikki on tarina siitä, kun kaksi kotimaisen musiikin ystävää päättivät perustaa bändin. He halusivat, että se tulisi tunnetuksi elämää suuremmista lauluista ja näiden ympärille rakennetusta instituutiosta.
Se muistettaisiin vielä tulevilla vuosikymmenillä.
Petri Hannonen
Basso
Ossi Peltoniemi
Kosketinsoittimet
Esa Kinnunen
Laulu
Iisak Latvala
Kitara
Henri Schröter
Rummut
Weranta vuodesta 2022
Sisällysluettelo
OSA I
Mistä kaikki alkoi
2016 - 2018
Werannan tarina alkoi Kokkolasta vuonna 2016, kun Esa ja Ossi tapasivat. Esa opiskeli Centria ammattikorkekoulussa ja Ossi oli valmistunut edellisenä vuonna Keski-Pohjanmaan Konservatoriosta. Visio bändistä, joka perustuisi vankkaan yhdessä tekemiseen, suomenkielisen musiikin julkaisemiseen ja tietysti ainutlaatuisiin keikkoihin, alkoi kehittyä.
Nimi keksittiin ja bändi perustettiin Jyväskylässä syksyllä 2016. Selvää oli, että unelma bändistä, joka tarjoaisi samalla sekä kokoaikaisen työn, että harrastuksenomaisen henkireiän, oli yhteinen kaikkien kesken. Jos kotimaassa haluaa keikoille säännöllisesti ympäri vuoden, ei vaihtoehtoja ole kovin montaa.
Esan ja Ossin lapsuudessa soivat suomi-iskelmä ja haitarimusiikki. Heidän sielunmaisemaansa iskivät suomenkielisten kappaleiden melankolinen sävy. Esalle esikuvana toimi myös samalta kylältä lähtöisin olevat muusikot, jotka sittemmin ovat vaikuttaneet muun muuassa Katri Helenan ja Paula Koivuniemen bändeissä sekä Taikakuussa. Näin ollen tanssilavojen kiertäminen ammattimaisella otteella alkoi tuntua sopivalta reitiltä kohti omaa musiikkia ja suurempia lavoja.
Reilu vuosi kului musiikkialan töitä tehden, molemmat tahoillaan ja ajatusta kypsytellen. Miten omaa bändiä lähdettäisiin viemään ihmisten tietoisuuteen ja markkinoille? Muiden töiden ohessa perustimme silloisella kokoonpanolla osuuskunnan tammikuussa 2018. Osuuskunta toimi laskutuspalveluna sekä omille töille että bändin ulkopuolisille freelancereille. Tällä tavoin rahoitimme toimintaamme tilanteessa, jossa keikkoja ei vielä ollut.
Keväällä 2018 julkaisimme videon, jossa ensimmäistä kertaa teimme Werantaa tutuksi yleisölle. Jo alusta alkaen kirkkaana mielessämme oli päästä jonkin suuremman ohjelmatoimiston rosteriin. Tällä potpurihenkisellä videolla päätimme lähestyä tahoja, joista ajattelimme saada keikkamyynnin lisäksi myös yhteistyökumppanin.
Julkaistu 12.05.2024
OSA II
Ensimmäiset singlet
2018 - 2020
Heinäkuussa 2018 tapasimme Gramofoni Oy:n keikkamyyjän Juha Saarelan, joka antoi meille mahdollisuuden kertoa bändistämme. Saarela myi viipymättä ensimmäisen virallisen Weranta-keikan Helsinki Paville heti seuraavalle kuulle. Tuleviin keikkoihin valmistauduimme esiintymällä Jyväskylän Karaokepub Resinassa Pavia edeltävänä iltana. Syksyllä 2018 teimme vielä kaksi muuta keikkaa, kun suuntasimme katseet jo tulevaan vuoteen Gramofonin kanssa. Syksyn myötä yhteistyömme tiivistyi Gramofonin kanssa ja ajatus ensimmäisestä omasta kappaleesta tuli ajankohtaiseksi.
Kevät 2019 piti sisällään muutaman keikan ja debyyttisinglen julkaisun. Harri Pekkarinen (Paula Koivuniemi, Ari Klem, Katri Helena & Petoman) äänitti ja miksasi "Ohikulkija" -nimisen kappaleen. Päätimme kuvata kappaleelle musiikkivideon ja joukkoomme lyöttäytyi opiskelupiireistämme tutuksi tullut Samppa Ylinen. Ylinen kuvasi ja editoi Ohikulkijan musiikkivideon, joka julkaistiin singlen yhteydessä 12.4.2019. Pian tämän jälkeen osallistuimme Gramofonin kannustuksesta tanssiorkestereiden SM-kilpailuun, eli Smorkkiin. Huhtikuussa 2019 Ohikulkija sai ensi esityksensä Auran Nuortentalolla, kun AlfaTv saapui kuvaamaan sekä Smork- että Tanssi kanssain -ohjelmaa.
Huhtikuussa 2019 tuli ajankohtaiseksi perustaa bändin ympärille uusi yritys. Osuuskunta yhtiömuotona ei soveltunut enää bändin ja osakkaiden toiminnan tukemiseen. Esan ja Ossin toimesta osakeyhtiö saatiin vireille ja toiminta siirtymään sujuvasti uuteen kotiin. Kaksikon yhteisen yrityksen myötä aloimme keskittyä vahvemmin Werannan brändäämiseen.
Heinäkuussa 2019 miteltiin Suomen mestaruudesta Seinäjoen tangomarkkinoilla. Weranta sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Kilpailu tarjosi meille näkyvyyttä ja ensimmäiset maistiaiset suuremmista lavoista. Tapahtuman aikana syntyi myös uusia ystävyyssuhteita, jotka ovat osoittautuneet merkittäviksi hektisen työn ohella vuosien aikana.
Kesällä 2019 löysimme Ari Klemin säveltämän, sanoittaman ja levyttämän Kaukaisen maan. Palasimme yhä uudestaan Klemin live-esitykseen Hangan lavalta (Kesäillan valssi 1996) ja lopulta päätimme ottaa kappaleen soittoon. Kaukainen maa oli ensimmäinen kappale, joka avasi meille itsellemme sitä miltä haluamme livenä kuulostaa. Versiossamme pääsi oikeuksiinsa moniääniset laulut, mukaansa tempaiseva poljento ja värikäs harmoniamaailma. Ei aikaakaan, kun löysimme itsemme äänittämässä kappaleesta omaa versiota. Lokakuussa 2019 VK-studion Rami Hänninen työsti kanssamme Kaukaisesta maasta Weranta-version ja tämä näki lopulta päivänvalon tammikuussa 2020.
Kaukaisesta maasta tuli meille ainutlaatuinen myös tilaustyönä valmistuneen kansitaiteen johdosta. Kannen kuvitus on Ossin visiosta ja tsekkiläisen Vojtech Doubekin (alias Moonroot) kynästä syntynyt akryylimaalaus. Alkuperäinen teos löytyy Ossin henkilökohtaisesta museosta Jyväskylästä. Kaukaisen maan kansitaiteen pohjalta lanseerattiin myös rajoitettu erä mustaa ja punaista hupparia, jotka ovat sittemmin myyty loppuun.
Julkaistu 13.5.2024
OSA III
Maailma pysähtyy, musiikki elää
2020 - 2021
Kesän 2019 jälkeen Werannan kokoonpano haki muotoaan. Juuri ennen keväällä 2020 alkavaa pidempää keikkataukoa kokoonpanon muodostivat Esan ja Ossin lisäksi Jaakko Puusaari (kitara), Harri Pekkarinen (basso), Jyri Ekholm (rummut) ja Jami Honkala (tekniikka). Vain muutamaa keikkaa ja yrityksen siihen mennessä suurimpia investointeja myöhemmin maailmanlaajuinen pandemia pysäytti toiminnan täysin.
Kevät 2020 toi tullessaan monia muutoksia Werannan ja osakeyhtiön toimintaan. Emme halunneet jäädä laakereille makaamaan, vaan työstimme säännöllisesti uutta musiikkia ja kehittelimme tapoja pysyä ihmisten muistissa. Siihen asti tärkeässä roolissa oli ollut vuokrahalli, jossa säilytimme keikkakalustoa, rakensimme uutta kalustoa ja harjoittelimme satunnaisesti. Kevään aikana rakensimme kyseiseen varastohalliin myös tilapäisen studion livelähetyksiä varten. Toukokuussa 2020 tulevaisuuden näkymät eivät vieläkään näyttäneet paremmilta. Päätimme etsiä vuokrahallille vaihtoehdon, joka mahdollistaisi meille monipuolisemmat mahdollisuudet tehdä musiikkia aikana, jolloin keikkoja ei ole.
Kesäkuussa 2020 löysimme Jyväskylästä 80 neliöisen liiketilan, jota aloimme rakentamaan meille sopivaksi. Tilassa oli kolme pienempää huonetta, yksi suuri oleskelutila, keittiönurkkaus ja wc-tilat. Koska tila oli suuri, mahdollisuudet erilaisiin äänityksiin olivat monipuoliset. Studiomme tarvitsi nimen, joka olisi tavalla tai toisella linjassa bändimme kanssa. Muutamien vaihtoehtojen joukosta nimeksi valikoitui Aitta Studio, jonka logon suunnitteli Weranta-logon ensimmäisen version tehnyt Tommi Selander. Singlejulkaisut Mies tekee mitä tahtoo, Äidin sanat ja Rakkaus minut rakensi äänitettiin ja tuotettiin bändin omassa Aitta Studiossa.
Studiossamme valmistui sekä Werannalle, että muille artisteille monta tuotantoa ja laulua vuosien 2020 ja 2022 välissä. Keikkojen ollessa tauolla harjoittelimme Werannan uutta keikkaohjelmistoa ja kuuntelimme sekä työstimme demoja säännöllisesti. Kevään 2021 ensimmäinen single Mies tekee mitä tahtoo tuli sähköpostiimme sanoittaja Timo Jokiselta. Esa Niemisen kynästä syntynyt sävellys sai hyvin nopeasti valmiin sovituksen sekä tuotannon ympärilleen. Lauluäänityksestä ja miksauksesta vastasi Mimix studiosin Jyri Sariola. Kappale julkaistiin 19. helmikuuta 2021 ja tämä sai hyvän vastaanoton Radio Suomessa ja päätyi radion soittolistalle. Lopulta kappale olikin Aito Iskelmän vuoden soitetuimpien kappaleiden joukossa (TOP 20).
Julkaistu 14.5.2024
OSA IV
Ei se määränpää vaan matka
2021 kevät
Olimme tiiviisti yhteyksissä Terhi Matikaisen kanssa jo syksyllä 2020. Keväällä 2021 päätimme sovittaa yhden Terhin tekemistä lauluista, ja Äidin sanat sai uuden muotonsa Ossin, Esan ja Jaakon käsissä.
Kappaleen teksti kertoo varttuneemman henkilön muistelmista ja kuinka äidin rohkaisevat sanat lapsuudesta palautuvat mieleen haikeinakin hetkinä. ”Ei se määränpää, vaan matka”.
Kappale alkoi syntyä, kun saimme Whatsappiin ääniviestin, johon Terhi oli laulanut kappaleen tarinan (muistaakseni vieläpä auton penkillä matkalla jonnekin!) ja tästä saimme oivan tekstin ja melodian työstettäväksi.
Ajatus kappaleen yleisilmeestä vei aluksi jonnekin viljapellon reunaan kevyen kantrislowarin fiiliksien tyylillä.
Ajauduttuamme kokonaisuuden kanssa umpikujaan pariinkin kertaan, lopulta Esa ja Ossi istuivat uudestaan tuumailemaan kappaleen suuntaa. Alusta alkaen mielessä oli ollut kuva huolettomasta lapsuuden maisemasta ja tämä ajatus sai lopulta konkretiaa ympärilleen. Samalta istumalta työstimme kappaleeseen tuoreen intromelodian, joka alkoi viitoittamaan kappaleen uutta yleisilmettä merkittävästi. Kappaleen jousi- ja puhallinsovitukset ovat Ossin käsialaa. Kappaleen sovituksella haimme fiiliksiä 90-luvun Disney-elokuvista ja lopulta tuotanto paisui eeppiseksi ihmiselämää kuvaavaksi seikkailuksi. Soololauluäänityksissä mukana tukemassa oli myös ystävämme Jenna Bågeberg.
Halusimme tietoisesti luoda musiikillisen eepoksen, joka kunnioittaisi enemmän viime vuosituhannen tapaa tehdä suuria kappaleita. Äänitteellä vieraili meidän lisäksi Vili Kallonen (perkussiot), Piritta Järvinen (sello), Harri Koivisto (trumpetti), Jussi Kosonen (pasuuna), Marielle Catalanotti (käyrätorvi). Äidin sanat miksasi Mika Paananen (Ambien Audio) ja masteroi Henkka Niemistö. Kansitaiteen toteutti Taija Nuotio.
Julkaistu 15.5.2024
OSA V
Keltainen on pop!
2021 kesä-syksy
Kesä 2021 toi mukanaan hiljalleen palautuvan keikkakalenterin, sekä muutoksia keikkamyyntiin. Tutustuimme muissa yhteyksissä Olli Lepänrinteeseen jo edellisenä vuonna ja jaoimme samanlaisia ajatuksia musiikkikentästä ja keikoista. Ystävyytemme tiivistyi reilun vuoden yhteydenpidon jälkeen ja lopputuloksena Weranta siirtyi MagnumLiven artisteihin heinäkuussa 2021. Uudistimme bändin ilmettä uusilla kuvilla, päivitetyllä logolla ja uudenlaisella suunnitelmalla tähdätä musiikillamme radioaalloille. Tässä vaiheessa logomme sai tuoreen, keltaisen värityksen Liisa Marjomäen innoittamana.
Takataskussamme oli Rakkaus minut rakensi single odottaen sopivaa julkaisuhetkeä. Tämä kyseinen kappale tuli postiimme jo vuotta aikaisemmin ja työstimme tällöin ensimmäisen demon. Yleisilme edusti selkeästi enemmän tulevaa soundiamme ja maailmaa, johon halusimme musiikkiamme viedä. Kappaleen sanat kirjoitti Annika Tello ja sävellyksestä vastasivat Antti Kleemola ja Pasi Ojala. Sovituksemme oli ensimmäinen pop-tuotantomme Aitta Studiolla ja kyseisen kappaleen äänittämiseen osallistui aiemmin tutuksi tullut Jyri Sariola. Sariola äänitti kappaleen rummut, soololaulun ja teki kappaleen miksauksen sekä masteroinnin. Kansitaiteen toteutti Nils Skogman. Kappale menestyi paremmin keikoilla ja onkin ollut yksi soitetuimpia Weranta-kappaleita livenä tämän julkaisusta lähtien.
Keikkakalenteri alkoi täyttyä valtakunnallisten rajoitusten hellittäessä vuoteen 2022 mennessä ja livetuotantomme alkoi ottaa uusia askelia. Ryhmämme yksi tärkeimpiä hahmoja ollut Jami Honkala siirtyi muihin tehtäviin ja joukkoomme lyöttäytyi Jyväskyläläinen pitkän linjan ääniteknikko Jari Saastamoinen (Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Mamba, Kotiteollisuus, YUP, Maj Karma, Juliet Jonesin sydän, Miljoonasade). Jari toi mukanaan vankkaa kokemusta keikkailuun ja näkemystä yhtyesoittoon. Lisäksi tämän rautaisen ääniteknikon myötä keikkamatkat saivat piristyksekseen aimo annoksen erilaisia keikkatarinoita menneiltä vuosikymmeniltä. Saimme nopeasti huomata Jarin ottaneen oman roolinsa myös livemiksaamiseen. Hän kuunteli tarkalla korvalla sekä äänittämäämme musiikkia että tekemisiämme keikkojen lomassa. Olihan Jari Saastamoinen meidän ryhmästämme se, joka tiesi omin korvin miltä Weranta kuulosti meidän muiden ollessa lavalla.
Julkaistu 16.5.2024
OSA VI
Jos lukitsee mansikat ei voi saada tähtiä
2022
Tammikuussa 2022 tutustuimme Lasse Wikmaniin ja Petri Someriin. Löysimme nopeasti yhteisen sävelen tulevien sinkkujen suhteen ja päätimme jo ensimmäisen puhelinpalaverin aikana, että tekisimme kolme singleä yhdessä Somerin kanssa. Kevään 2022 single sai vaikutteita muun muuassa Last train home -kappaleesta. Samoihin aikoihin alkunsa sai myös seuraava single Elämä etsii sut, joka oli myös Wikmanin ja Somerin kynistä syntynyt elämän täyteinen laulu. Liisa Marjomäen kanssa suunnittelimme kuinka näistä kolmesta kappaleesta syntyisi Werannan ”Singletrilogia”.
Kesä 2022 piti sisällään ennätysmäärän keikkoja koko bändin historian aikana. Kolmeen kuukauteen mahtui lähes 50 keikkaa, pitäen sisällään myös kolmen viikon tauon bändiin iskeneen viruksen vuoksi. Kesän kohokohtia olivat juhannuksen keikkaputki, jolloin kohtasimme monenlaista yleisöä Tuuloksessa, Myrskylässä ja Turussa. Mieleen ovat painuneet myös elokuiset festarivedot Riihimäellä ja Jämsässä. Kesä 2022 toi muutoksia myös kokoonpanoon ja syksyyn lähdettiin mukanamme uudet tuulet.
Lokakuussa 2022 teimme uudella ryhmällä ensimmäisen televisioesiintymisen Syksyn Sävelessä ja ensi esityksensä sai Singletrilogian toinen osa Elämä etsii sut. Kyseisen suoranlähetyksen myötä muotoutui toistaiseksi pisimpään keikkaillut kokoonpano:
Esa Kinnunen – Laulu
Ossi Peltoniemi – Koskettimet
Iisak Latvala – Kitara
Petri Hannonen – Basso
Henri Schröter – Rummut
Petri Hannonen (Sinitaivas) liittyi kokoonpanoon elokuussa 2022 sovittua lyhyemmällä varoitusajalla tehden ensimmäisen keikkansa Hausjärven Kolmilammin lavalla. Noin kuukautta myöhemmin Henri Schröter otti paikan rumpujen takaa Ekholmin sairastuttua yllättäen. Olimme lyhyessä ajassa saaneet mukaamme sekä nuorta ja reipasta verta, että kahden vuosikymmenen keikkailun tuomaa vankkaa otetta ja musikaalisuutta. Ennen Syksyn sävel -kilpailua ehdimme soittaa vain yhden keikan nykyisellä kokoonpanollamme ja näin ollen varsinainen tulikaste tapahtui suorassa lähetyksessä esittäen uutta musiikkiamme.
Julkaistu 17.5.2024
OSA VII
Se on joulu
2022 syksy
Ensimmäisen joulusinglen työstö alkoi heti Syksyn sävelen jälkeen lokakuussa 2022. Taustalla vaikuttivat jälleen Lasse Wikman ja Petri Somer loihtien lapsuuden joulun kaihoisuuden uudeksi joululauluksi. Äänitimme kappaleen nopealla aikataululla Somerin työhuoneella lokakuussa ja Se on joulu näki päivänvalon 18.11.2022. Kappale ylti tehosoittoon Radio Suomessa, Aito Iskelmällä ja Jouluradiossa. Joulusinglemme oli siihen hetkeen herkkä, kauas muistoihin vievä ja lisäksi raikkaan tuntuinen muiden joulukappaleiden joukossa.
Saimme nopeasti joulukappaleen ympärille säpinää, kun Werannan ensimmäinen joulukalenteri alkoi ilmestyä luukku kerrallaan joulukuussa.
”Olihan se aivan järjetön työmaa yhdelle ihmiselle. Mietin puolivälissä matkaa, kun kymmenkunta luukkua oli vielä jäljellä, haukkasinko liian suuren palan. Viimeistä luukkua työstin yötä vasten, kun muu väki oli siirtynyt jo yöpuulle odottamaan aattoaamua.” -Ossi Peltoniemi
Kuvasimme materiaalia Esan kotona noin kymmenen luukun verran. Rakensimme pienen joulustudion olohuoneeseen, kasasimme joulukuusen, joimme glögiä tonttulakit päässä ja virittäydyimme tunnelmaan erilaisilla aktiviteeteilla. Oheismateriaalia oli tarkoitus synnyttää matkan varrella keikoilla. Joulukalenteri piti sisällään videoita kulissien takaa, kunkin muusikon MyDay-pätkiä ja lisäksi valmistimme omassa keittiössä jouluksi Weranta-piparit ja kaakaot. Jokainen Werantalainen sai oman luukkunsa, jossa hän esitteli itsensä. Viimeisessä luukussa kävimme vuoden tapahtumat läpi ja teimme uuden vuoden lupauksia. Vastaanotto oli hyvä ja toi sekä joulusinglelle että bändillemme uudenlaista näkyvyyttä. Tämän somekampanjan myötä intouduimme tekemään videoita kulissien takaa säännöllisemmin.
Julkaistu 18.5.2024
OSA VIII
Mikä ei riko vahvistaa
2023
Vuoteen 2023 lähdimme intoa puhkuen keikkakalenterin näyttäessä kiireisintä vaihettaan, ja loppukeväälle aikataulutettu singlejulkaisu poltteli jo hyppysissä. Singletrilogian kolmannen ja viimeisen osan Tulta ja tähtiä sävellyksestä vastasivat Petri Somer ja Pasi Ojala sekä sanoituksesta Sanna Häkkinen. Vuoden ensimmäinen neljännes kului kiertäen Suomea aktiivisesti ja valmistellen tulevaa singleä, jonka tuotannosta vastasi jälleen Petri Somer.
Huhtikuussa 2023 aloimme valmistautua uuden singlen julkaisuun. Kuvasimme somealustoille sopivaa visuaalista sisältöä Jyväskylän satamassa. Tästä materiaalista syntyi useita videoklippejä, joita hyödynsimme julkaisua edeltävinä viikkoina. Videoiden työstäminen oli antoisaa, sillä pääsimme jälleen lähelle sitä itsetekemisen meininkiä, joka meidät alun alkaen toi yhteen vuonna 2016.
Uudet promokuvat ryhmästämme taltioi Irina Kolomijets Tampereella. Irinan näkemyksellä ja ammattimaisella otteella kuviin tallentui henkeä, jota olimme toivoneetkin tulevan singlejulkaisun yhteyteen.
Koska uusi visuaalinen ilme alkoi löytyä jo Jyväskylässä edellisellä viikolla, olimme päättäneet ennen promokuvauksia kuvata videomateriaalia mahdollista musiikkivideota varten. Pikaisella aikataululla Tampereella ollessamme paikalle hälytettiin Werannassa aiemmin vaikuttanut Sebastian Orkamaa kameransa kanssa. Siirryimme Koskipuistoon tarkoituksena kuvata ”jotain” ennen kuin aurinko painuisi horisontin taakse. Kuvitus tulisi olemaan vain osa kokonaisuutta, sillä videosta oli tarkoitus tehdä lyriikkapainotteinen. Pimeä saapui varsin nopeasti ja Tulta ja tähtiä musiikkivideon yleisilmeestä muodostui tummanpuhuva ja melankolinen. Sebastian editoi kuvamateriaalin jouhevaksi videoksi ja lopuksi Ossi tekstitti kappaleen. Tulta ja tähtiä julkaistiin 27.4.2023 ja kappale sai edeltävän joulusinglen tavoin hyvän vastaanoton radioissa. Musiikkivideo julkaistiin myöhemmin heinäkuussa 2023.
Ajatukset ensimmäisestä albumista olivat kehittyneet jo syksystä 2022 asti. Tulta ja tähtiä näytti suuntaviivoja uudelle musiikille. Kesällä 2023 toimme keikoille useamman julkaisemattoman kappaleen viimeisimmän sinkun tueksi. Kappaleet löysivät oman paikkansa keikkasetistä hyvin nopeasti ja ensimmäiset askeleet albumin raameja kohti alkoi löytyä. Musiikkia löytyi jälleen Antti Kleemolan suunnilta, ja meille uusina kirjoittajina mukaan lyöttäytyivät muun muassa Jussi Rasinkangas ja Mikko Karjalainen. Musiikin suhteen olimme löytäneet jotain omaa, joka voisi hyvissä käsissä kehittyä joksikin aivan uudeksi, jolle olisi kuulijoita ympäri kotimaan. Kesän aikana etsimme aktiivisesti tuottajaa, jonka kanssa ajatukset kohtaisivat, joka toisi juttuumme jotain uutta ja myös antaisi tilaa itseohjautuvalle työskentelytavallemme.
Loppukesästä 2023 lähestyimme Sampo Haapaniemeä (Egotrippi, Kaihon Karavaani, Katri Ylander, Teleks), sillä olimme jo pidempään fiilistelleet keikkamatkoilla Sampon tekemää soundia. Tapasimme Sampon ensimmäisen kerran syyskuussa 2023 mukanamme viimeisimmät demot tuoreista kappaleista. Tuleva tuottajamme haastoi meitä kysymyksillä kuten ”Mikä on Werannan oma soundi, kun tuotanto riisutaan minimiin ja jäljelle jää viisi soittajaa?”. Tätä aloimme työstämään, kun nokka kääntyi Helsingistä kohti Jyväskylää.
Julkaistu 19.5.2024
OSA IX
”Niillä on kuulemma sellaiset
valot ja vehkeet, että alta pois”
2016-2023
”Tilanne on nyt tämä. Tästä Werannasta on alkanut kuulua niin paljon hyvää joka suunnasta, että se on nyt vain lähdettävä tulevana tiistaina katsomaan ja kuulemaan että mistä oikein on kyse. Niillä on kuulemma sellaiset valot ja vehkeet, että alta pois.”
Näin kuului erään keikkapaikan mainos kesällä 2022.
Werantaa on ajanut alusta asti eteenpäin tinkimätön mentaliteetti. Olemme halunneet ottaa huomioon jokaisen livetuotannon osa-alueen, jotta musiikki pääsisi oikeuksiinsa ja livekokemuksesta syntyisi yleisölle elämys. Bändin ympärillä pyörinyt yritystoiminta on mahdollistanut sen, että pienituloisina musiikkialan yrittäjinä olemme voineet rohkeasti edetä kohti suurempia visioita ja investointeja.
Elävä musiikki on merkinnyt meille viisihenkisen soivan bändin lisäksi paljon muutakin. Ossin kiinnostus esityksen visuaaliseen toteutukseen kehittyi keväällä 2016. Weranta oli tuolloin vielä lähtöruudussa ja taustalla moni muu produktio otti ensimmäisiä ulkomusiikillisia askelia. Musiikkiesitykset alkoivat muotoutua laajemmiksi livetuotannoiksi, joissa valoilla, videoilla ja rekvisiitalla alkoi olla oma roolinsa. Alussa oli vain erilaisia väritilanteita rytmittämään esityksen kulkua. Eräässä pelimusiikkiproduktiossa esiintymislavan takaseinälle heijastettiin pelivideo konsertin ajaksi. Pelin edetessä Ossi yhdisteli konserttisalin valotilanteita videon visuaaliseen maailmaan tuoden pelin konkreettisesti yleisön eteen.
Yksinkertaisimmillaan: Metsä on vihreä ja taivas on sininen.
Werantaan ensimmäiset valot tulivat keväällä 2019 ja valosuunnittelu alkoi konkretisoitua ohjelmoitavien valojen myötä. Esitettäville kappaleille muodostui hyvin nopeasti omat valotilanteet yllä olevan esimerkin lailla.
”Olisihan se ollut hieman ristiriitaista, jos Vihreät niityt olisivat olleet väriltään punaiset.”
Samalla muodostuivat suuntaviivat sille, miten esityksemme kehittyisi ajan myötä, kun laitteistomme kasvaisi ja kehittyisi. Marraskuussa 2019 julkaisimme markkinointitarkoitukseen kaksi live-esitysvideota Jyväskylän Valorinteeltä, joissa silloinen livetuotantomme pääsi esille.
Kesä 2023 oli keikkojen lomassa täynnä valvottuja yöttömiä öitä, kun uusimme keikkaohjelmistoa ja suunnittelimme koko esityksen mittavaa draamankaarta. Tuolloin esityksemme koostui neljästä kokonaisesta setistä ja hiljalleen jokaiselle setille oli muodostunut omanlainen musiikillinen luonteensa. Dramaattiset kappaleet ansaitsivat luonteeseensa sopivan valaisun, joka antaisi ”Wau”-elämyksen yleisölle. Tunnelmaa loivat värit ja niiden vaihdokset sekä liikkuvien valojen valokiilat, jotka elivät jokaisen kappaleen sisällä musiikin mukana. Lopulta joulukuussa 2023 soitimme ensimmäisen keikkamme, jolloin jokainen kappale oli valojen osalta ennalta suunniteltu ja ohjelmoitu teos. Jokainen esittämämme kappale vaati siis paljon ennakkovalmistelua ja hiljaista ulkomusiikillista (ja tietysti musiikkia tukevaa!) työtä taustalla.
Parin vuoden takaa erään tapahtumajärjestäjän illan ensimmäiset sanat olivat:
”Kyllä pojilla on paljon tavaraa – ennen oli vain haitari ja viulu”.
Sisäpiirivitsiksikin jäänyt toteamus pitää hyvin paikkaansa joka suhteessa.
Julkaistu 20.5.2024
Meidän tarina jatkuu vuonna 2024!